maanantai 25. lokakuuta 2010

Herkkusuiden paratiisi - aamiainen

Kirjoittaa Päivi:
Vaikka Kalle meiltä töistä väitti, että tämänikäisen ihmisen elämän tärkein asia pitäisi olla joku muu kuin syöminen (taas niitä legendaarisia kahvipöytäkeskusteluja elämää suuremmista asioista), täällä syöminen kuitenkin rytmittää päivää.

Työväen päivä täällä alkaa auringon noustessa tai jo ennen sitä, ranta- ja allasvahdit laittavat aurinkotuoleja kuntoon, pinoavat pyyhkeitä valmiiksi turisteille, haavipoika puhdistaa vesialtaat yön aikana tippuneista lehdistä, puutarhurit haravoivat lehtiä nurmikoilta, kastelevat kukkia ja tekevät uusia istutuksia.

Turistin päivä alkaa seitsemältä tai tiestysti jo ennen, riippuen siitä, mitä haluaa tehdä ennen aamupalaa - käykö esimerkiksi uimassa, kuntosalilla tai rannalla juoksemassa. Ensimmäinen virallinen "ohjelma" on kuitenkin kello seitsemältä alkava aamupala.

Aamupalapöytään kuuluu tiestysti runsaasti erilaisia hedelmiä. Noin yleisesti ottaen täältä löytyy aamupalahedelmäpöydästä vesimelonia, ananasta, hunajamelonia, cantaloupemelonia, appelsiinia, papaijaa,  mangoa, passionhedelmää, kookospähkinää, omenoita, rypäleitä ja banaaneja sekä kulloinkin vaihtuva päiväkohtainen erikoisuus (jota ei välttämättä ole joka päivä). Yhtenä päivänä tarjolla oli esimerkiksi Cashew-hedelmiä (eivät oikein meidän makuun). Leikkeleitä on noin kymmentä sorttia - kinkkua, kalkkunaa, salamia ja jotain muuta; juustoja myös useita erilaisia - yleensä "kovat" juustot ovat ilman lappua tai lapussa lukee "kermajuusto", joten niitä on sitten vain kokeiltava. "Kermajuusto"-lapulla on myös pehmeä, suomalaisen sulatejuuston kaltainen levite. Voita saa sekä suolalla että ilman - paikallisen tavan mukaan voi on ilman suolaa, mutta ilmeisesti turistit ovat vaatineet pöytään myös suolaista voita.
 Lepiä on kokonainen pöydällinen, siinä on patonkia ja polakkaa ja pitkoa sekä paahtoleipää. Niistä saa sitten jokainen leikata haluamansa palasen tai palaset laitaselleen. Minusta on tosi hupaisaa, että leipäpöydässä on tosiaan myös pullapitko - tai niin ainakin oletan, en ole ehtinyt vielä maistaa - sillä mitä muuta voisi olla kirsikoilla ja rusinoilla sekä sokerilla päälystetty tuote leipäpöydässä. Lisäksi on sitten "yksittäiskappaleita" eli erilaisia sämpylöitä ja pullia, voisarvia, juustopalloja jne. joita ei tarvitse leikata, vaan ne voi laittaa suoraan laitaselleen. Sieltäkin löytyy sulassa sovussa suolaisia kinkkujuustokääröjä ja vaniljapullia, paahtoleipääkin on kolmea sorttia eli jokaiselle jotakin.

Jogurtteja on myös valittavana maustettua ja maustamatonta, juotavaa ja lusikoitavaa ja tietenkin kevytversiot myös. On suoranaisen hupaisaa, että aamupalapöydässä on oma diettipöytänsä, josta löytyy esimerkiksi kevyt suklaakakkua aamupalaksi. Juu, en ole maistanut eli en osaa sanoa mausta mitään, mutta valitettavasti ajatus kevyt suklaakakusta on jotenkin ristriitainen.


Aamiaisen lempimät ruoat ovat osittain outoja suomalaiseen makuun, en vain jotenkaan osaisi syödä jamssia tai keitettyä banaania aamiaiseksi. Puurot ovat ihan normaalia "peruskamaa" eli maissipuuroa joka aamu ja sen parina sitten jokin vaihtuva puuro (jamssia, ohraa...). Murojakin löytyy, corn flakes, mysliä, riisimuroja ja täysviljahiutaleita, mäiden kanssa saakin sitten "whole milk" = täysmaitoa eli meidän "punaista maitoa".

Amerikkalaiseen tapaan kakkuja ja torttuja on valittavana ihan tolkuton määrä on suklaakakkua, tiikerikakkua, hedelmäkakkua, kuskusvanukasta ja sitten tietenkin kastikkeet suklaakastiketta, kookosmaitoa, sokeriruokosiirappia, kondensoitua maitoa...

Aamiaisella toimii kaksi keittiötä. Toisesta saa paistettuja munia ja munakkaista erilaisilla täytteittä. Täytevaihtehdot ovat juusto, tomaatti, kinkku, sipuli, pekoni, oregano ja pippuria - niitä saa sitten kukin valita makunsa mukaan vain yhtä sorttia tai vaikka kaikkia sekaisin. Munakkaat paistetaan isolla paistolevyllä, jossa munakaspohja (suomalaisesta poiketen pelkkiä rikottuja kananmunia) levitetään mahdollisimman ohueksi ja siihen päälle sitten lisätään kuumennetut täytteet ja sitten rullataan.

Toisesta keittiöstä saa sitten maissilettuja ja paistettua paikallista juustoa. Emme ole vielä ehtineet sinne asti, joten täytynee huomenna paikata tuo puute ja testata se, miltä nuo maistuvat. (Täällä on aivan liikaa vaihtoehtoja, vaikka olemme menneet periaatteella, että joka aamu kokeillaan myös jotain uutta, niitä uusia sortteja on niin valtavan paljon). Samasta keittiöstä saa myös keitettyjä munia joko vakio keitolla tai sitten asiakkaan oman tilauksen mukaan. Lisäksi siellä on tarjolla "ranskalaisia paahtoleipiä" sokerilla tai ilman, Suomessa nämä "French toastit" tunnetaan nimellä köyhät ritarit, kermavaahtoa ei ole, mutta hilloa saa naapuripöydästä.

Maitoa ei ole tarjolla juotavaksi. Juomavaihtoehdot rajoittuvat juotavaan jogurttiin ja erilaisiin itsepuristettuihin mehuihin. Niissäkin on yleensä "perusvalikoima" ja päivän erikoisuus. Perusvalikoima on appelsiinimehu, vesimelonimehu, vesi ja kookosvesi. Erikoisuuksina esim. umbu ja cashew, joista molempien täytyy olla äärettömän terveellisiä, sen verran oudoilta ne suomalaiseen suuhun maistuivat. Sen sijaan kookosvesi (agua de coco) on täällä erittäin hyvää - ja se on todistetusti terveellistä.

2 kommenttia:

  1. Päivi taitaa alkaa hiljalleen lämmetä kookokselle? ;)

    VastaaPoista
  2. Minua kyllä kiinnostas se suklaakakkun kevyt versio.Fanni pääsi kirjallisista läpi että torstaina suomen aikaan klo.8.45 olis sitten inssi että voitte pitää peukkuja pystyssä.

    VastaaPoista